علوم تربیتی |
علوم تربیتی |
تکنولوژی آموزشی در لغت از واژه های خاص «تکنو» به معنی برخورد سیستماتیک با پدیده های علمی، «لوژی» به معنای شناخت، و «آموزش» به معنای فعالیتهای هدفمندی است که مربیان یا معلمان انجام می دهند تا تغییر رفتار یا توانایی تغییر رفتار در فراگیرنده به وجود بیاید. از همین جا مشخص می شود که تکنولوژی آموزشی به معنای شناخت پدیده ها یا روش های دقیق آموزشی برای رسیدن به اهداف آموزشی است. همان طور که گفتیم این یک تعریف لغوی است. اما در تعریف مفهومی باید گفت که تکنولوژی آموزشی شامل تئوری ها و اجرای اعمال طراحی، رشد، کاربرد، مدیریت و ارزشیابی فرآیند ها و منابع یادگیری می شود.
این فرآیند از یک سو نگاهی خردو موشکافانه دارد؛ زیرا برای تسهیل فراگیری به تک تک فراگیران به صورت کلی در نظر می گیرد و در این راستا به طراحی علمی، رشد علمی، کاربرد و مدیریت این فرآیند می پردازد.
در کل می توان گفت که رشته تکنولوژی آموزشی تلاش می کند تا با طراحی دقیق و صحیح نظام آموزشی، به معلم ها بیاموزد که چگونه معلمی ورزیده، کاردان و ماهر شوند و تدریس خود را بر پایه بهترین شیوه یادگیری، استوار کنند. این دانش همچنین به مسوولان نظام آموزشی بهترین راه تدوین کتب درسی، مدیریت آموزشی و ارزشیابی آموزشی را نشان می دهد.
گرایش مدیریت و برنامه ریزی
گرایش مدیریت و برنامهریزی آموزشی یک رشته میان رشته ای است که تلفیقی از رشته های روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان خارجی و مشاوره می باشد.
هدف این گرایش از یک سو فراهم ساختن فرصتهای یادگیری هر چه بیشتر برای گروههای واجبالتعلیم و علاقهمند به یادگیری و از سوی دیگر تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز توسعه اقتصادی کشورها است. در کل مدیریت و برنامهریزی آموزشی، مدیریت بر فعالیتهای یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقیق این تغییرات است.
فارغ التحصیل این گرایش به راحتی می تواند علاوه بر پیشبینی های آموزشی یک کشور، مراحل برنامهریزی آموزشی و مدیریت بر اجرای آن را ترسیم کند و با روش های بهتر آموزشی، راهنما و مشاور خوبی برای یادگیرندگان باشد.
گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی
آموزشی که از زمان تولد آغاز و تا شروع اولین کار رسمی دبستان در پایان ششمین سال زندگی کودک ادامه می یابد، بسیار مهم است. زیرا کودکان در چنین سالهایی، مراحل مهم و حساس زندگی خود را از نظر شخصیتی، اجتماعی و آموزشی پشت سر می گذراند، و در واقع 6 سال اولیه زندگی از لحاظ رشد هوش و شکلگیری شخصیت دورانی سرنوشتساز است. از سوی دیگر آموزش و پرورش دبستانی مهم ترین حلقه از حلقههای نظام آموزش و پرورش کشور است و کودکان در این دوره در مراحل بسیار مهم رشد جسمانی، عاطفی، ذهنی به سر میبرند، از همینرو توجه به این دوره از آموزش و پرورش باید از اولویت خاصی برخوردار باشد.
هدف گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی تربیت متخصصانی است که بتواند قوای جسمی، عاطفی، روانی، اجتماعی و اخلاقی کودکان پیش دبستانی و دبستانی را پرورش دهند.
گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی
کودکان و دانشآموزان استثنایی به پنج گروه عقبمانده ذهنی و معلول جسمی، ناشنوا و نیمه ناشنوا، ناسازگار و تیزهوش تقسیم می شوند و در هر گروه شرایط خاصی برای تعلیم و تربیت آنها وجود دارد.
هدف از آموزش و پرورش کودکان استثنایی فراهم آوردن فرصت های مناسی وامکانات آموزشی ویژه برای این دسته از کودکان است. در این گرایش به کودکان دارای مشکلات ذهنی و جسمی بیشتر پرداخته می شود و متخصصان کودکان استثنایی تلاش می کنند تا با توجه به ویژگیهای عقلانی و جسمانی آنان، تواناییهای ذهنی و جسمی آنها را به حداکثر برسانند.
نوشته شده در : سایت نگرش سوم